رادیولوژی
آمادگي بيمار جهت انجام برخي راديوگرافي ها
دنياي امروز شاهد پيشرفت هاي چشمگيري در علوم پيراپزشکي در تکنولوژي راديولوژي است.کاربرد اين علوم در کشور ما نيز به منظور تشخيص و درمان بيماري ها روز به روز اهميت بيشتري مي يابد از اين رو به متخصصان مجرب و نيز به پرستاران آگاه براي کمک به بيماران براي هر چه بهتر انجام دادن وظايف نيازمنديم . لذا ما برآنيم تا براي آمادگي بيمار نکاتي را که بيشتر در اين بيمارستان مورد استفاده قرار مي گيرد يادآور شويم آماده کردن بيمار براي گرفتن راديوگرافي ساده شکم Kidney ureter Bladder= ( k-u-B) ( کليه – حالب – مثانه) بررسي ساده از اعضاي دروني شکم مانند کليه ها – کبد – طحال، همچنين وجود گاز و مواد در روده ها و يا هوا و مايعات است.
آمادگي بيمار:
در عکسبرداري kuB بيمار بايد آمادگي قبلي داشته باشد يعني در شب قبل از راديوگرافي با تجويز مسهل هاي روغني و داروهاي جذب کننده گاز روده و يا داروهاي کمکي به منظور به حرکت در انداختن حالات طبيعي روده در صورت وجود يبوست در بعضي افراد و تخليه مثانه از ادرار، سعي شود تا موانع تصويري که کليه ها و دستگاه صفراوي و غيره را مي پوشاند از سر راه برداشته شوند اهميت اين موضوع در مواردي که منظور عکسبرداري سنگ ريزه هاي ادراري و يا حدود و اندازه اعضاي داخل شکمي است بيشتر نمودار مي گردد.
دستورات آمادگي برحسب وزن – سن – جنسيت و چگونگي حال عمومي و وضع بيماري تغيير مي کند.
با ديدن بيمار داروهاي لازم و مقدار مصرفي مناسب آن تعيين مي گردد البته مي توان در صورت فوريت بيماري، بدون اتلاف وقت در همان مراجعه اول بدون هيچگونه آمادگي قبلي عکس ساده شکم گرفت که در بسياري ازموارد يک عکس ساده فوري از شکم باعث تشخيص قطعي بيماري گرديده و اقدامات درماني اوليه تسريع گردد. پرتونگاري از شکم در مواردي مانند آپانديست کوليک نفرتيک – تصادف – بلع اجسام خارجي – انواژيناسيون – پيچ خوردگي روده و غيره که آزمايش جنبه فوري دارد زمان بسيار مهم است آزمايش بدون هيچ آمادگي قبلي انجام مي شود.
رادیولوژی ترانزیت روده باریک (SBFT)
حدودا از 5 الی 8 ساعت قبل از انجام کار لازم است که به صورت کامل ناشتا باشید. در زمان ناشتایی از آشامیدن آب، جویدن آدامس و استعمال دخانیات نیز خودداری فرمایید. در زمان ناشتایی، مصرف داروهای ضروری با مقدار کمی آب، مانعی ندارد. شب قبل از انجام رادیوگرافی،برای وعده شام، سوپ سبک میل نمایید. مدارک پزشکی مرتبط با انجام کار را همراه داشته و به هنگام پذیرش نسخه تحویل مسئول پذیرش دهید. مدارک پزشکی شامل : ام ار ای ، سی تی اسکن ، سونوگرافی، آندوسکوپی، کولونوسکوپی، رادیولوژی و .... می باشد . رادیولوژی برای افراد باردار انجام پذیر نمیباشد . رادیولوژی بدون نسخه پزشک متخصص انجام پذیر نمیباشد .
سونوگرافی
آمادگی های لازم جهت انجام سونوگرافی
برای انجام کلیه سونوگرافی ها به همراه داشتن کلیه سوابق قبلی پزشکی اعم از سونوگرافی،آزمایش ،عکس الزامی است. نواحی مورد آزمون باید عاری از موهای زائد باشد. وجود هرگونه گاز محتوی شکمی مانع انجام سونوگرافی است.
سونوگرافی شکم، کبد، کیسه صفرا
6 تا 8 ساعت ناشتایی رعایت گردد. از مصرف غذاهای نفاخ از یک روز قبل پرهیز نمایید. .
سونوگرافی رحم و تخمدان، مثانه، کلیه ها و مجاری، لگن، پروستات، بارداری زیر سه ماه
مصرف مایعات و عدم تخلیه ادراری جهت پر بودن مثانه
سونوگرافی پستان: Brest و نسج نرم زیر بغل
حتی الامکان در هفته دوم بعد از دوره ماهیانه مراجعه نمایید. استحمام قبل از انجام سونوگرافی اجباری است (لطفا پس از استحمام از مام و اسپری های خوشبوکننده استفاده نفرمایید.) به همراه داشتن ماموگرافی یک سال اخیر برای افراد بالای 40 سال یا انجام همزمان آن با سونوگرافی الزامی است.
سونوگرافی کبد و کیسه صفرا و مجاری صفراوی:
آمادگی: بیمار باید حد اقل به میزان هشت ساعت قبل از انجام آزمون ناشتا بوده و از خوردن غذاهای چرب پرهیز نماید تا کیسه صفرا کاملا پر شود . آمادگی شکمی و خالی بودن روده ها از گاز و محتویات دیگر از یک روز قبل الزامی است.
سونوگرافی بارداری و بررسی سلامت جفت و جنین:
آمادگی : در بیماران زیر سه ماه بارداری مثانه باید حتما پر باشد . بیمار از دو الی سه ساعت قبل چند لیوان آب می نوشد . به همراه داشتن سونوگرافی های قبلی الزامی است. داشتن مثانه پر الزامی است و مایعات شیرین جهت سونوگرافی میل شود. NT بارداری ( طول سرویکس ) مثانه باید پر باشد .CX سونوگرافی واژینال نیاز به مثانه پر دارد .
ام آر آی تزریقی
آمادگی های لازم جهت انجام ام آر آی تزریقی
حدودا از 3ساعت قبل از انجام کار لازم است که به صورت کامل ناشتا باشید. در زمان ناشتایی، مصرف داروهای ضروری(به جز قرص متفورمین) با مقدار کمی آب، مانعی ندارد. مدارک پزشکی مرتبط با انجام کار را همراه داشته و به هنگام پذیرش نسخه تحویل مسئول پذیرش دهید. درصورت داشتن حساسیت به هر نوع دارو (خوراکی و تزریقی ) و ماده غذایی، هنگام اخذ نوبت و پذیرش حضوری اطلاع دهید. در صورت داشتن هرگونه جسم فلزی، باتری قلبی، ترکش، پروتز، پلاتین، مفاصل مصنوعی و … هنگام اخذ نوبت و پذیرش حضوری اطلاع دهید. مراجعه کنندگانی که هر یک از شرایط زیر را دارند، آزمایش کراتینین انجام داده و جواب آزمایش را روز انجام کار همراه داشته باشند: 1. افراد 40 سال به بالا 2. افراد با سابقه بیماری دیابتیک ، کلیوی و عفونی 3. آزمایش کراتینین بدون دستور پزشک نیز انجام پذیر است و نیازی به ناشتایی ندارد 4. رقم کراتینین برای خانم ها بیشتر از 1/3 و برای آقایان بیشتر از 1/4 مورد قبول نمی باشد لطفا مصرف قرص متفورمین را از 24 ساعت قبل از انجام کار تا 48 ساعت بعد از انجام کار، با مشورت پزشک معالج خود قطع نمایید.
ماموگرافی
آمادگی های لازم جهت انجام ماموگرافی
قبل از انجام کار با آب گرم استحمام کنید اثر ماده دئودرانت که در انواع خوشبوکننده ها به صورت اسپری،عطر، ادکلن، مام و… وجود دارد همچنین انواع کرم ها و روغن ها روی پوست شما نباید باقی مانده باشد. موهای زائد نواحی مورد نظر را بتراشید. از لباس هایی که بر روی آنها عطر زده اید، استفاده ننمایید. مدارک پزشکی مرتبط با انجام کار را همراه داشته باشید و به هنگام پذیرش نسخه، تحویل مسئول پذیرش دهید. در صورت انجام جراحی مستکتومی (برداشتن پستان)، هنگام اخذ نوبت و نیز پذیرش حضوری اطلاع دهید. در صورت داشتن باتری قلبی، هنگام اخذ نوبت ونیز پذیرش حضوری اطلاع دهید. برای انجام کار لازم است توانایی ایستادن بدون استفاده از هر گونه وسیله کمکی را داشته باشید. ماموگرافی برای افراد باردار انجام پذیر نمی باشد. ماموگرافی بدون دستور پزشک انجام پذیر نمی باشد.
سی تی اسکن
آمادگی های لازم جهت انجام سی تی اسکن